Literatuur

Mineralen boeken en tijdschriften

Boeken zijn de beste bron van informatie. Bij mineralen is dit niet anders. Alles wat je wilt weten staat in mineralogische, gemmologische en geologische boeken . Wilt u up-to-date blijven? Dan bieden gespecialiseerde tijdschriften alle nieuwtjes op geologisch en mineralogische gebied. Een goed advies is 10% van het verzamel budget te besteden aan referentie werken. Door de opgebouwde kennis zul je nog meer genieten van je collectie.


In deze digitale wereld kan je bijna alles wat je wilt weten vinden op het internet. Ondanks dat is er in het Nederlands relatief weinig te vinden over mineralen en kristallen. En als je iets vindt gaat dit vaak over allerlei bijgeloof. Als je meer wil leren over mineralen en kristallen is het raadzaam om te investeren in boeken over dit onderwerp. Hierin wordt veelal op een wat populairdere manier het hoe en wat van mineralen uitgelegd. Er zijn een aantal titels in het Nederlands vertaald. Deze inmiddels wat oudere boeken zijn goeddeels nog steeds actueel. Men kan ze vaak voor een prikkie kopen via tweedehands sites of winkels.

 

Mineralenboeken die zoveel mogelijk variatie willen beschrijven (encyclopedieen e.d.) zijn in de regel opsommingen van mineralen en diens eigenschappen. Op basis van de samenstelling en kristalstructuur wordt er een indeling gemaakt van mineralen met dezelfde eigenschappen. Er wordt een of meerdere foto's van een mineraal getoond met hierbij de meest basale eigenschappen als, kristalsysteem, kleur, hardheid, breuk, vindplaatsen etc. Al geeft het een goede indruk in de variatie van mineralen, het is niet altijd toepasbaar als vergelijkingsmateriaal omdat de getoonde, vaak museale, stukken afwijken van zelf gevonden materiaal. Dit maakt dergelijke boeken wel aantrekkelijk als bron van prachtige mineralenfoto's. De beste vervanging voor een mineraal zelf is immers een goede foto ervan.

 

Boeken die een specifiek mineraal of een vindplaats behandelen zijn beter te lezen omdat het onderwerp specifieker is en er ruimte is om de geschiedenis of geologie verhalend te beschrijven. Er zijn vele van dit soort boeken beschikbaar, Afhankelijk van je interesses kun je alleen die boeken aanschaffen die aan je eisen voldoen. De kennis die je in dit soort boeken vindt, wordt maar zelden op het internet gedeeld. Ook hele oude boeken kunnen nog steeds waardevol zijn omdat de informatie over vind-gebieden of bepaalde mineralen niet verandert. Mineralen boeken blijven relevant, hoe oud ze ook zijn.

Nergens vindt je zo'n groot aanbod in gespecialiseerde kennis als in boeken. In deze digitale tijd is het nog steeds raadzaam om in papieren kennis te investeren aangezien deze veelal betrouwbaarder is dan wat er op internet wordt geroepen.

Vooral boeken met veel afbeeldingen van mineralen zijn waardevol als referentie. Het herkennen van mineralen begint met vergelijken. En elke afbeelding van een mineraal geeft weer vergelijkingsmateriaal. Het kan dus goed zijn om 10 boeken te hebben die allen dezelfde informatie over mineralen bevatten als de foto’s maar anders zijn. Je zult dan als snel tot de conclusie komen dat er uitgevers bestaan die diverse boeken over mineralen hebben gemaakt met steeds dezelfde foto’s. Die kan je dan ook beter vermijden. De ervaring is dat hoe specifieker het onderwerp is, hoe meer je er van leert.

 

Nederland is geen land met een bijzondere mijnbouw historie of belangrijke afzettingen. Om die reden zijn boeken met het onderwerp mineralen in het Nederlandse taalgebied zeer beperkt. Als je ze vindt, zijn het vaak encyclopedieën (uitzonderingen daargelaten) en betreft het meestal een vertaling van een buitenlands product. Het verdient dan ook aanbeveling om als serieus geïnteresseerde op zoek te gaan naar boeken in het Engels of Duits. Binnen deze twee talen is een schat aan informatie te vinden. Het Engels biedt een groter scala aan boeken. Met name recent uitgebrachte boeken zijn veelal in het Engels verkrijgbaar omdat hiermee een grote doelgroep bereikt kan worden. Wil je meer oude boeken over mijnbouw en mineralen lezen die over de Europese mijnbouwcultuur gaan, dan is het Duits de betere keuze. Afgezien van de meest uiteenlopende boeken in deze twee talen zijn er ook tijdschriften voor de liefhebber beschikbaar.

Voor de echte liefhebber onmisbaar. Mineralen en edelstenen tijdschriften houden je op de hoogte van de rijke historie en de laatste ontdekkingen. De getoonde tijdschriften zijn Engels-, of Duitstalig.

Mineralen tijdschriften hebben als voordeel dat zij zeer actueel kunnen zijn. Een vorige maand ontdekt mineraal of afzetting kan al beschreven worden voordat de stukken de markt bereiken. Dit kan belangrijk zijn omdat sommige vondsten maar zeer beperkt beschikbaar blijken en het beste materiaal vaak als eerst wordt aangeboden. Er bestaan geen mineralentijdschriften in het Nederlands. Ja, er zijn uitgaves van diverse verenigingen waarin ook mineralen aan de orde komen maar daarmee zijn het geen zelfstandige tijdschriften. Net als met de boeken geld hierbij dat je voor een titel in een vreemde taal zult moeten kiezen. Tijdschriften zijn o.a. in het Engels, Duits, Frans en Italiaans beschikbaar. Complete jaargangen van mineralen tijdschriften worden soms voor een vriendelijke prijs aangeboden en bieden eindeloos veel informatie over mineralen. Het doorlezen van een paar jaargangen is de beste manier om inzicht te krijgen in het fenomeen mineralen en kristallen verzamelen.

Share by: